Subsidie Talentontwikkeling Stimuleringsfonds

Subsidie Talentontwikkeling Stimuleringsfonds

Dinsdag 25 juli 2023 was het zo ver. Ik kreeg de uitslag van de subsidie Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Hier had ik me vol onzekerheid nét voor de valreep (offcourse) voor aangemeld. Ik weet nog hoe ik er over dacht en wat ik tegen Glenda (die scout is bij het fonds en mij de tip doorstuurde) zei: 'Wow, voel me vereerd dat je aan mij denkt.' 
In mijn hoofd klonken de woorden: 'Maar dit is voor échte makers, mensen die écht iets kunnen, niet voor mij...' Ik werd me ineens heel bewust van die gedachte. Ik vroeg me af waarom ik zo dacht en waar ik dat op baseerde. Tegelijkertijd was ik wel net over wat interne drempels gestapt op mijn creatieve pad dus het bleef toch in me kriebelen.

Ik had me aangemeld, een video opgenomen, gepitched en gezweet, €1000 (!) gekregen om een plan te schrijven en vervolgens dit plan na 3000 keer teruglezen ingediend. Deze dag kreeg ik de uitslag. Mijn hart bonste in mijn keel en ik kon natuurlijk weer mijn wachtwoord niet vinden om de beschikking te openen.


Pitchen

'Gefeliciteerd! Jij bent geselecteerd om te komen pitchen tijdens de scoutnight!' Je pitch mag niet langer zijn dan 3 minuten. Ik vond het allemaal zo ongelofelijk spannend vanaf dit punt al. Na mijn pitch zonder grappen 35 keer te hebben geoefend en 30 keer te hebben opgenomen om op de 2,5 minuut uit te komen was het dan op 9 maart zo ver. Ik ging mijn idee pitchen. Waarvoor? Een bedrag van 25.000 euro om te besteden aan mijn ontwikkeling als maker!

 

Ontwikkelplan schrijven

Na een zenuwslopende pitch waarna ik natuurlijk weer moest janken van de spanning en na een uurtje wachten op het juryberaad kreeg ik te horen dat ik door was met 4 anderen. Ik kreeg maar liefst €1000 om een goed doordacht plan te presenteren aan de commissie. Ik heb dit bedrag meteen besteed aan coaching en schrijfhulp voor mijn plan. Coaching volg ik momenteel nog steeds bij Eline Levering van Kunst in de Kijker. Een vriend van mijn vader Erik Jansen Copywriting hielp mij met de puntjes op de i zetten qua tekstopbouw.
Een volledige begroting voor je ontwikkeljaar en een planning moest je ook bijleveren. Nadat ik versie 11.4 inleverde lag het buiten mijn invloedssfeer. Nu was het afwachten. 

 

De uitslag

Toen was het moment eindelijk daar. Ik zat bij de kroeg met een collega te kletsen toen ik een mail kreeg: 'uitslag subsidieaanvraag stimuleringsfonds creatieve industrie'. Mijn hart klopte zo hard en natuurlijk kon ik mijn wachtwoord niet meteen vinden en duurde het eindeloos voordat ik de beschikking kon openen. Toen dat eindelijk lukte scande mijn ogen de brief brief van drie kantjes op woorden die op een uitslag wezen totdat ik zag staan: 'positief' en 'toekenning' en 'gefeliciteerd'.
ECHT? nog een keer lezen. Het was echt zo. Wauw. Dit was in heel veel opzichten zo'n bijzonder moment voor me. Het is maar geld en het is maar erkenning maar soms kan dat wel écht je doelen en je zelfvertrouwen zo'n enorme boost geven dat je plotseling heel veel stappen durft te zetten in een veel sneller tempo. Ook gaan deze stappen gewoon makkelijker omdat je financieel niet meer geremd bent. 

Ik sloot mijn ontwikkelplan af met deze vooruitblik in de toekomst: 

The Future

Benieuwd wat deze subsidie voor Tessa heeft betekend? We spraken met Tessa uit de toekomst ergens in december 2024: “Afgelopen jaar heb ik flinke stappen gezet in mijn autonome projecten. Doordat ik meer ruimte had om onderzoek te doen en inspiratie op te doen hebben deze projecten meer diepgang gekregen en heb ik een groter publiek kunnen aanspreken. De cursussen en opleidingen stelden mij in staat te specialiseren in materialen waar ik graag mee werk. Ook weet ik nu meer van proportieleer waardoor ik mij zelfverzekerder voel in het ontwerpen en de uitvoering. Daarnaast heb ik mij vrijer gevoeld in het benaderen van modellen met andere bodyshapes. Hierdoor is mijn werk inclusiever geworden. Door de ruimte en tijd die ontstond door de subsidie kon ik mij volop verdiepen in de kunst- en cultuursector. Ik heb veel contacten opgedaan en veel over mijn werk gesproken. Ik heb nu een helder beeld van geschikte expositieruimtes waar mijn werk ook goed ontvangen zal worden. Deze informatie is via het persoonlijk ontwikkeltraject uitgegroeid tot een realistisch toekomstplan. Mijn netwerk heb ik goed in beeld en ik haal hier vruchtbare kennis en nuttige connecties uit. Voorheen had ik moeite mezelf te zien en te presenteren als kunstenaar. Zonder opleiding hoorde ik daar toch niet thuis. Al tijdens de scoutnight voelde ik me voor het eerst echt gezien. De subsidie van het Stimuleringsfonds heeft mij een gevoel van erkenning en enorme dosis zelfvertrouwen gegeven. De projecten Les Finns en US hebben een volwaardige pagina gekregen op mijn website. Naar deze pagina’s verwijs ik mensen uit de sector nu vol trots. Ik voel mij zelfverzekerd als kunstenaar en ik ben klaar voor een nieuw jaar.”

 

Nu, oktober 2023

Ik moet mezelf eigenlijk nog regelmatig knijpen. Ik voel me echt gezegend met deze subsidie en ik maak veel grotere stappen en snellere stappen dan voorheen daardoor. Je voelt je vooral echt ge-support. Ook vooral bij het hele mentale stuk van maker zijn. Hierin wordt je ge-support door het Stimuleringsfonds, maar ook door mijn coach en het collectief van makers waar je in terecht komt. Ik kan daarnaast veel meer onderzoek doen en mijn ideeën echt goed de tijd geven om ze goed uit te werken. Ik werk hard, maar geniet met volle teugen.

 

Wat ik tot nu toe met het geld heb gedaan

- Ik ben begonnen met de lingerieopleiding bij Nancy van Vliet. Hier leer ik lingerie maken en korsetten. Ik leer over proportieleer en materiaalkennis. Zoals misschien de meesten van jullie wel weten heb ik geen school gehad voor mode. Ik leer dus nu echt de technische achtergrond van mijn werk en dat geeft me heel veel zelfvertrouwen omdat ik bouw aan ook mijn technische vaardigheden.- Ik volg een persoonlijk ontwikkeltraject bij Eline Levering van Kunst in de Kijker. Met haar hebben we het een-op-een over mijn makerschap. Waar ik me stoei persoonlijk als maker maar ook professioneel. Daarnaast kijken we hoe we mijn werk beter zichbaar maken en beter kunnen communiceren. Eline weet veel over de kunstwereld en geen mij tips over communicatie met klanten, hoe ik mijn netwerk orden maar ook over hoe ik bijvoorbeeld mijn schetsen kan laten drukken en verkopen als merchandise. Maar ook leer ik hoe ik met mezelf als kunstenaar omga.  Een heel breed scala en ik vind de sessies met haar altijd erg fijn.

- Ik heb een short docu laten maken en over de start van mijn project. Je krijgt hiermee een kijk achter de schermen en een persoonlijke kijk op mij als maker. Dit zal onderdeel zijn van mijn portfolio en is ook een stukje communicatie naar mijn publiek.

- Ik volg een traject in een groep bij Sophie van Buro Beat. Het heet 'Op de Kaart'.  Hierin richt ik me vooral op het commerciële aspect van mijn werk. Ik richt me op hoe ik meer rentals en verkopen kan krijgen en meer connectie kan aangaan met mijn kopende publiek maar ook hoe ik voor de toekomst werk aan betrokkenheid van mensen die bijvoorbeeld mijn expo's zullen bezoeken of filmvertoningen.

- Ik werk verder aan de ontwikkeling voor het plan van mijn portfolio en het THE SHADOW (voorheen Les Finns en US-project.) Dit loopt ook samen met de coaching. Samen met Noel Oosterhof ben ik vooral bezig met de verfilming van 'C0CAINE', mijn meest recente project over verslaving. Ze is onderdeel van een 5-delige serie over onderwerpen die we als mens vaak moeilijk onder ogen kunnen komen. Vorig jaar startte ik met het eerste stuk: 'CHAOS'.

Dit jaar besteed ik vooral aan het uitwerken van 'C0CAINE'.Ik werk met enorm veel passie en plezier aan dit project.

Voor meer informatie over de subsidie check: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Back to blog